Jury-observaties bij de nominaties De Loep 2011 - Vereniging van Onderzoeksjournalisten
Ad van Liempt: 'Vooral bij boeken als van Tieleman en Smilde – maar het geldt evenzeer voor de net niet genomineerde boeken Allez Retour van Michael de Cock en Stefan Vanfleeteren, en Dossier Mexicaanse Griep van Daan de Wit – gaat het niet om één concrete onthulling van een feit dat zonder de publicatie onbekend zou zijn gebleven. Het gaat vaak om een onthullende kijk in een onbekende wereld, om een onthullend totaalbeeld dat alleen kon ontstaan doordat de auteur zich langdurig in een onderwerp ingroef of zeer intensief rondkeek op een plek waar journalisten normaliter niet komen: het genre zit in het grensgebied tussen de reportage en de onderzoeksjournalistiek. En hoe vergelijk je zo’n onthullend beeld dan met de concrete onthulling van een geheim rapport of met de ontmaskering van een frauderende functionaris? Dat is het grote dilemma van jury’s in het algemeen en De Loep-jury van dit jaar in het bijzonder.
Uit de nominaties (en ook uit het lijstje net-niet genomineerde inzendingen) blijkt dat deze jury erg onder de indruk was van het werk van de eenlingen die een diepgravend boek schreven. Je kunt niet genoeg bewondering hebben voor de collega’s die zoveel honderden uren besteden aan een onderwerp dat ze uiteindelijk volledig beheersen en waarvan ze in fraaie, toegankelijke stijl verslag doen.
' - augustus 2011


Beluister het interview van Daan de Wit met de Britse MP Paul Flynn. Flynn spreekt over het onderzoek naar de aanpak van de Mexicaanse griep door de WHO: een 'disgrace', volgens Flynn. Eerder leidde hij namens de Council of Europe een onderzoek naar de Mexicaanse griep. - 3 juli 2011

Beluister het interview met Daan de Wit door Harm Oving en het forum van het wetenschapscafé
- Het interview in beeld - NTR - 
Hoe?Zo! - 18 februari 2011


Recensie van Dossier Mexicaanse griep - Afbeelding - NTW-magazine (Natuur, techniek en wetenschap ).

'De Wit werkte onder meer voor de televisie en dat is te merken: zijn boekje doet soms eerder aan als een uitgeschreven documentairescript dan als een boek. Tegelijkertijd is dat ook De Wits kracht. Meeslepend zijn bijvoorbeeld de passages waarin hij prominente spelers als viroloog Ab Osterhaus letterlijk aan het woord laat, in transcript, woord voor woord, inclusief aarzelingen en versprekingen.
Een zeer verontrustend boek, waarin adviesorganen buigen voor de industrie, de politiek willoos meedeint en de bevolking bang wordt gehouden.'

 

Beluister het interview met Daan de Wit door Sven Speybrouck en Koen Fillet. VRT, radio 1, België.
Interne keuken - 12 februari 2011.

Boekrecensie - Hoe de griephype ontstond Medisch Contact, 4 februari 2011.
De Wit's boek leest als een 'whodunnit'.

Interview in het Belgische tijdschrift HUMO, 14 januari 2011, nummer 02/3671.
Pagina 1, pagina 2, pagina 3.


Belangrijke delen uit Dossier Mexicaanse griep zijn door Daan de Wit verwerkt in een tweedelig artikel voor Follow the Money, de website van onderzoeksjournalist Eric Smit, de auteur van Nina - De onweerstaanbare opkomst van een power lady.
Smit over Dossier Mexicaanse griep: 'Een heel bijzonder boek'.
Deel 1: 'Het grootste medische schandaal sinds WOII'
Deel 2: De gekte van de Mexicaanse griep

Interview met Daan de Wit - Metro (De op een na grootste krant van België).
Pagina 1. Pagina 2. Voorpagina.

Artikel van 17 december 2010

Beluister het interview met Daan de Wit door Paul van Liempt - BNR Nieuwsradio
Aan de slag
- 16 december 2010

 

Bekijk het interview met Daan de Wit door Petra Grijzen - WNL (Bekijk de beelden: klik op Deel 4, scroll naar 12 minuten)
Ochtendspits
- 13 december 2010

Vaccineren in plaats van informeren - Wereldomroep
Vaccination instead of information
Gripe A: Vacunar en lugar de informar
Gripe Mexicana: vaccinação ao invés de informa
ção
Flu Meksiko: Mana Informasinya?

Artikel van 9 december 2010

Huisarts Jannes Koetsier, die zich uitgebreid heeft verdiept in de Mexicaanse griep, zegt over Dossier Mexicaanse griep: 'Wie wil weten of we beduvelt zijn door de farma met deze mega-vaccinatie-campagne moet dit boek lezen.'

De NBD/Biblion-recensie van T.C.L. Sals: 'De volgende onderwerpen komen aan bod: een overzicht van de relevante gebeurtenissen rond de uitbraak van het Mexicaanse griepvirus, de angstcampagne in de media, de vaccins en alternatieven, belangenverstrengeling en besluitvorming binnen de WHO, belangenverstrengeling en besluitvorming in Nederland en Belgie, kritiek op de aanschaf van de vaccins, wie worden gevaccineerd en wat zijn de bijwerkingen, hoe ernstig is de griep nu eigenlijk? Via dit boek wil de auteur een dossier leveren voor een parlementaire enquete. Het is een betoog tegen de farmaceutische industrie en de betrokkenheid van de overheid in de vaccinatiecampagne. Het boekt onthult onder andere dat de vaccins stoffen bevatten die grote gevolgen kunnen hebben op de lange termijn. Want nooit eerder zijn zwangeren en kinderen met deze stoffen geinjecteerd. Ook wordt er onthuld dat minister Klink geheime contracten heeft getekend, waarin de farmaceutische industrie bepaalde wat wel en wat niet naar buiten mocht komen. Er zijn geen eindnoten of een bronvermelding in het boek, deze is te vinden op: www.dossiermexicaansegriep.nl. Een boek dat aanzet tot nadenken, zowel positief als negatief.
'

Ook aardig om te vermelden is een van de reviews op bol.com:
'Tot aanschaf van dit boek overgegaan omdat het mij in hoge mate verbaasd heeft hoe gemakkelijk ex-minster Klink (CDA) met zijn aanpak van de Mexicaanse griep (en ook de Q-koorts trouwens) is weggekomen. Na het lezen van Dossier Mexicaanse griep begrijp ik dat nog minder, maar ben ik toch een stuk wijzer geworden.

Dossier Mexicaanse griep is een boeiende journalistieke reportage die een goed, maar angstaanjagend beeld weergeeft van de manipulaties en propaganda van de farmaceutische industrie, de mainstream media en de zogenaamd onafhankelijke deskundigen. Maar het beeld dat vooral blijft hangen is dat van volstrekte minachting van de Nederlandse overheid voor haar burgers. Zo kon het gebeuren dat hordes bang gemaakte landgenoten zich lieten injecteren met een ineffectief en niet getest vaccin, waaraan bovendien een aantal verdachte stoffen waren toegevoegd. Een experimenteel vaccin ter bestrijding van een griep die weinig voorstelde.
Het spreekt boekdelen dat de producenten van deze vaccins geen enkele aansprakelijkheid aanvaardden voor de gevolgen van hun eigen product en deze bij overheden en eindgebruikers hebben gelegd. Schade in ons land alleen al: een onbekend aantal doden, vele zieken, meer dan een half miljard euro en wie weet wat er nog volgt. Marktwerking o.k., maar zeker niet in de gezondheidszorg. De enige die er wel beter van werden: de farma-jongens en hun handlangers. Hoofdrolspelers Appie K. en Appie O. hebben nog heel wat uit te leggen. Verplichte kost voor kritische consumenten die zich willen voorbereiden op een volgende epidemie.'